Как да преминете по-леко през икономическата криза, която ни очаква?

Едва ли някой само допреди месец е мислел, че ще дойде ден, в който няма да можем да излизаме от домовете си и една голяма част от нас ще изгубят работата и доходите си. Едва ли някой е мислел, че един вирус ще стане причина за голямата рецесия, която ни очаква.

Икономическа криза ще има и според експертите тя ще продължи повече от година. Ако обаче сте малко по-предвидливи и креативни можете да преминете през нея по-лесно и без големи сътресения.

Как да намалите пораженията от рецесията и да излезете от кризата по-леко?

Спрете да теглите кредити и да купувате вещи на лизинг

В условията на рецесия не е време за покупка на нови и скъпи вещи с кредит или на лизинг. Колкото и да ви се иска да си купите нова кола, бяла или черна техника най-нов модел, тези неща не са ви жизненоважни и покупката им може да почака да дойдат по-добри времена. Точно в тези несигурни времена един допълнителен кредит или покупка на лизинг само ще ви затрудни допълнително финансово.

Продайте всички вещи, които не ползвате

Всяко семейство има в дома си немалко вещи, които просто събират прах и не се ползват. Огледайте домовете си и ако и вие имате такива, пуснете ги за продажба. Така от една страна ще се отървете от непотребните за вас неща, а от друга – ще получите пари за тях, които можете да използвате, когато се наложи.

Разделете се с някой от ежемесечните си разходи

Със сметките за ток, парно, вода и телефон няма как да се разделите, но ако направите ревизия на месечните си абонаменти сме сигурни, че ще откриете нещо, без което можете. Например, ако плащате за допълнителни тв програми, за паркинг на местоработата, за някой курс, който в момента не можете да посещавате или друго, спокойно можете да се откажете от тези абонаменти и да спестите още малко от разходите си.

Погрижете се за големите си кредити

Ако имате банков кредит в по-голям размер, който в момента не сте в състояние да обслужвате, веднага се свържете с кредитора си и разберете как можете да се възползвате от облекченията, които банката предоставя в условията на извънредно положение.

Предоговорете условията по бързите си кредити

В случай, че имате бърз кредит, но сте без работа или в неплатен отпуск и не можете да го обслужвате изцяло – го предоговорете го веднага. Можете например да определите минимална сума (между 50 – 100 лв), която сте в състояние да плащате на месец и да се договорите с кредитора. Освен това можете да поискате да ви бъдат премахнати наказателните лихви и допълнителните такси. Предоговаряйки договора по бързия си кредит ще сте спокойни, че колекторските фирми няма да почукат на вратата ви.

Ако сте съкратени от работа – търсете си правата

За съжаление, в условията на криза голяма част от работодателите не са особено коректни. Затова, ако сте съкратени внимавайте много. Не подписвайте нищо, преди да говорите с експерт по трудово правни взаимоотношения. Търсете си правата до край и си искате всички пари, които работодателя ви дължи по закон.

Изтеглете безлихвен заем

Ако сте изчерпали всички възможности и нямате никакви финанси, можете да изтеглите безлихвен заем от 1500 лв. Тези заеми са гарантирани от държавата (докато трае извънредното положение) и се предоставят на хора от уязвимите групи при доста облекчени условия.

Надграждайте и инвестирайте в себе си

Докато сте у дома, вместо да скучаете можете да започнете да учите нови неща. Можете да изкарате онзи курс, за който все не ви е стигало времето, да се преквалифицирате или да обмислите стартирането на нов бизнес. Опитайте се извлечете ползи от неприятната ситуация и да си помогнете сами.

Как да преминете по-леко през икономическата криза, която ни очаква?